Skal bli best i klassen på bærekraft
Øystein er nyutdannet produksjonsingeniør og har bare vært ansatt i MagnorVinduet i noen få måneder, men han har allerede begynt å få god oversikt og er imponert over kvaliteten som leveres.
– Jeg hadde hørt om MagnorVinduet før jeg begynte, men det var veldig interessant å lære om hvor unike produktene er i forhold til resten av markedet.
Han har allerede store planer for jobben han nå skal ta fatt på. Både privatmarkedet og offentlige aktører forventer og krever at leverandørene leverer når det kommer til bærekraft og miljø
– MagnorVinduet gjør allerede mye bra fra et bærekraftperspektiv. Det som gjelder nå er å fortsette det gode arbeidet med å få dokumentasjon på plass for å møte nye og strengere krav, men også å få videreført og forbedret initiativene som har gjort oss så gode.
For MagnorVinduet har allerede produkter som er ledende når det kommer til bærekraft så vel som kvalitet. Det er et resultat av både den unike aluminium-/komposittkonstruksjonen vinduene er kjent for og de nøye utvalgte samarbeidspartnerne som leverer råmaterialene.
Korteiste råmaterialer
MagnorVinduet har hentet navnet fra det lille tettstedet Magnor sør for Kongsvinger. Her ligger også de moderne produksjonslokalene som produserer noe så unikt som kortreiste vinduer og dører med livstidsgaranti mot utvendig råte.
Både aluminiumsproduksjon og lakkering av materialer skjer innenfor en radius på bare noen få kilometer. Noe av det første Øystein gjorde som nyansatt, var å besøke fabrikken der han fikk jobbet «hands-on» i tre uker.
– Det er kjekt å se hvordan det hele blir til og å få oversikt over alt i fra maskinsenter til monteringsavdelingen. Den fagkunnskapen som praktiseres her dag ut og inn står det respekt av, og gjennom arbeidet i produksjonen fikk jeg opplevd på kloss hold det de detaljene som går inn i hvert produkt. Det ville jeg aldri vært foruten.
Alle produktene som bestilles blir produsert på ordre. Det er ingen standardstørrelser, noe som betyr at tilpasningsmulighetene så å si er uendelige.
– Her får vi levert aluminium produsert med norsk energi fra Hydro Extrusion Norway, og treverket kommer fra Moelven Profil på Kirkenær. Så her er det ikke lange veien for råmaterialet å reise før det blir til ferdig produkt.
Den utvendige aluminiumskonstruksjonen spiller en viktig rolle i å sørge for at vinduer og dører ikke blir utsatt for råteskader og sikrer – sammen med den unike komposittkonstruksjonen – en ekstremt lang levetid på hele 60 år og livstidsgaranti mot råteskader utvendig. Det betyr at man slipper å bytte ut gamle vinduer og dører like ofte og sparer både miljøet og lommeboken.
Resirkulering
Den lange levetiden på produktene er med på å gjøre de til et naturlig valg for de som er opptatt av miljø. Men ambisjonen er alltid å bli bedre, forklarer Øystein.
– I samarbeid med Hydro tar vi fra neste år av i bruk en ny aluminiumstype som heter CIRCAL som garanterer et innhold av minst 75% resirkulert aluminium. Det hjelper oss med å senke karbonavtrykket til våre produkter ytterligere samtidig som vi får brukt materialer som ellers ville gått på skraphaugen.
Og det er ikke bare aluminiumet som er resirkulert. Resirkuleringsgraden til fabrikken lå i fjor på 87,9%. Målet i 2022 er 90%.
– Vi tenker miljø hele veien, enten det er å reparere utsyr og maskiner vi allerede har eller å sørge for lavest mulig råvareuttak for materialet vi produserer vinduene av. Vi leter hele tiden aktivt etter områder vi kan bli bedre på.
Solide systemer og grundig dokumentasjon
Som bærekraftsansvarlig er det ikke kun naturpåvirkninger som skal tas hensyn til, vel så viktig er det å ha gode systemer for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold gjennom hele verdikjeden, også hos leverandørene. Det sørger åpenhetsloven for.
– Som kunde har vi muligheten til å være med på å påvirke. Vi er stolte av at vi kan hente store deler av råmaterialene vi trenger innenfor noen kilometer her på østlandet, men som alle andre er vi avhengige av å importere enkelte ting langveisfra. Da er det viktig for oss at verdiene til leverandørene våre reflekterer våre egne.
En viktig del av arbeidet Øystein skal ta fatt på fremover er å fortsette det gode arbeidet med å kartlegge og utarbeide dokumentasjon for EPD-er. En EPD (Environmental Product Declaration) er et standardisert og verifisert dokument som omhandler miljøpåvirkningen et produkt har gjennom hele livssyklusen.
– Det tillater oss å fortsette å kartlegge og påvirke miljøpåvirkningen produktene våre har fra vugge til grav, noe som gjør det lettere å oppdage områder for forbedring slik at vi kan igangsette tiltak for å redusere miljøpåvirkningen vår i enda større grad. Målet vårt er å gå fra bra til best.
Les mer om MagnorVinduets bærekraftstiltak.