Da Glavatech ønsket en vindusprodusent som samarbeidspartner i sitt elementprosjekt, Glava Front, tok de kontakt med H-Vinduet Magnor. – Vi trengte et system for vinduer som var enkelt å sette inn i elementene, og H-Vinduet Magnor har kommet med den perfekte løsningen for oss, forteller Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Glavatech. Glavatech er Glava-gruppens eget innovasjonsselskap (Reportasje hentet fra Tre og profil).
Glavatech + MagnorVinduet = Energioppgradering
Dermed gikk turen til produksjonsbedriften på Magnor. Særlig nærmere svenskegrensa kommer du ikke. Jeg ble faktisk litt bekymret for å kjøre for langt, for over grensa ville jeg helst ikke denne dagen i august.
Samarbeidsprosjekt
Her ble jeg møtt av produktansvarlig i H-Vinduet Magnor Leif Gunnar Borgen.
– For ca. tre år siden kom Glavatech til oss og lurte på om vi ville være med på et nytt prosjekt. Det sa vi selvfølgelig ja til, og produktutviklingen startet for fullt. Utgangspunktet vårt var Glavatech sine ferdige elementer til rehabilitering av hus. Dette er plater på 60 cm x 120 cm som settes utenpå hus etter at gammel kledning er tatt bort.
– Elementene fungerer som energioppdragering av gamle hus, forklarer Olje-Jacob, og bygges som et legosystem.
Enkelt og effektivt
Det er et system som er effektivt å bygge, derfor var Glavatech ute etter enkle vindussystemer i elementene. Et helt nytt karmsystem uten synlige festemidler ble derfor utviklet og patentert. Et spor i forkant av vinduet gjør det enkelt å kneppe på karmen etter at vinduet er satt inn i elementet.
– Og ikke bare er det effektivt, det er også lekkert, smiler Leif Gunnar.
– Vanligvis er det flere operasjoner og aktører inne i bildet når et vindu skal monteres i en vegg. Nå kan en byggmester fikse hele jobben i en prosess. Slik går det også an å tenke i andre prosjekter, og kanskje er vi nå i ferd med å gå over i en ny fase innenfor vindusproduksjon. Vi kan med fordel tenke mer helhet og slik gjøre det enklere for kundene våre.
Alt er mulig
– Vi kan lage ulike varianter av karmløsninger, men det er selvfølgelig et kostnadsspørsmål, fortsetter Leif Gunnar. Vi har nå to til tre standarder som vi leverer til Glavatech. Kommer det store prosjekter som ønsker et annet design lager vi selvfølgelig det. Alt er mulig.
Flere nyvinninger
Pilotperioden er i full gang og til sammen skal Glava Front testes på 10 hus. Det er stor interesse for elementene med vinduene til H-Vinduet Magnor, og de er i dialog med flere store byggmestere i Bergen om levering av samme type løsninger til vanlige bygg med standard vegger. Nyvinninger drar med seg videre utvikling, og vindusprodusenten har nå fått en ny utfordring der de skal finne løsninger for koblede vinduer med en hel list både oppe og nede.
– Vi samarbeider også med Solskjermingsgruppen i Oslo om å legge solskjering inne i samme system. Gode løsninger har blitt utviklet, og vi er klare til å levere prosjekter, sier Leif Gunnar.
Oppgradering av treavdelingen
Leif Gunnar var med på å utarbeide den første EPD-en til H-Vinduet Magnor i 2004. I 2006 tok han en pause i bedriften før han kom tilbake igjen i 2013.
– Den største forandringen på de årene jeg var borte fra bransjen er alle kravene som har kommet, forteller han.
– Vi har heldigvis god kontroll og mange flinke medarbeidere som jobber med dette kontinuerlig. I disse dager holder de på med oppgradering av treavdelingen, og en ny maskin av merket Comec skulle ha kommet på vårparten. Bergsli er den norske leverandøren. På grunn av koronasitasjonen har leveransen blitt utsatt.
– Det siste vi hørte var at den skal være klar for testkjøring i oktober. Maskinprodusenten holder til i Nord-Italia, og der var det full stopp den første tiden.
– Vi jobber nå med å innføre RFID på alle komponenter, og alt skal være klart til maskinen kommer. Dette åpner for nye muligheter i produksjonen, sier Leif Gunnar.
Rustet for tøffe tider
Daglig leder og eier av H-Vinduet Magnor Ole Vidar Skaathun forteller om tøffe tak da koronaen slo til.
– Mange prosjekter ble kansellert og utsatt. Derfor måtte vi permittere hele bedriften 40 prosent i en måned. 40 prosent av de ansatte i produksjonen ble permittert fram til 1. juni. Etter dette har det vært full produksjon.
Ole Vidar innrømmer at det var tøft den første tiden.
– Men vi har vært gjennom tider før dette, smiler han. Nå er vi tilbake. Selv om tidshorisonten er kortere enn før på disse tider, så klamrer vi oss til den positive utviklingen. Vi er fornøyde hvis vi hanver på null pluss i løpet av dette året. H-Vinduet Magnor har 53 ansatte, en omsetning på 107 millioner i 2019 og et driftsresultat på 6 prosent.
– Vi har hatt samme resultat i flere år så vi er heldigvis rustet til å overleve dårlige tider. Det er godt å ha den tryggheten i bunn, avslutter han.